Skip directly to content

Publiciteit over MTB-route

on Fri, 25/11/2011 - 20:29

In het Haarlems dagblad van 25 november 2011staat een groot artikel over het parcours. Dit artikel is geschreven door, Kees van Dalsem naar aanleiding van een interview met Daan Handgraaf. De volledige tekst van het artikel: 

“Mountainbikeroute Spaarnwoude spoedig winterklaar”

Door Kees van Dalsem
 
SPAARNWOUDE – Het nieuwe mountainbikeparkoers van Spaarnwoude wordt spoedig winterklaar gemaakt door vrijwilligers.
 
Het parkoers stamt uit 1989 toen enkele enthousiastelingen de toepstemming van het recreatieschap kregen om zelf een route uit te zetten. Er ontstond een hecht clubje dat elke woensdagavond komt trainen in de zomermaanden. Er werden al snel wedstrijden georganiseerd in samenwerking met de Zaanse wielerclub DTS, met als hoogtepunt het NK. Thijs Al, de veldrijder uit Haarlem, won de titel op de plek waar hij ooit zijn eerste wedstrijd reed.
Diezelfde Al opende in mei van dit jaar de nieuwe route. “We waren het rondje van vier kilometer een beetje zat”, zegt Haarlemmer Daan Handgraaf, vrijwilliger van de Spaarnwouder Kroezers. Dat is het clubje dat het traject onderhoudt. “Daarom zijn we in samenwerking met het recreatieschap gaan kijken of we een nieuw pad konden aanleggen. Ze wilden graag dat er minder over de grasvelden wordt gereden. Het nieuwe stuk gaat vrijwel alleen maar door de bossen.”
Het oude rondje, met rode bordjes aangegeven, is overigens nog steeds te rijden. De nieuwe route wordt aangegeven met zwarte bordjes. De vergelijking met de zwarte skipiste is door de gladde modder snel gemaakt. Het is geen parkoers voor beginners, die zullen nog sneller de grond een kusje geven. “Terwijl het parkoers in bijvoorbeeld Schoorl in de winter beter te berijden is, is Spaarnwoude in de zomer perfect. Veel mountainbikers uit Noord-Holland die normaal in de duinen fietsen, komen ’s zomers hier fietsen. Het is ook leuk dat de vereniging MTB Noordwest ons wil helpen bij het onderhoud.”
Binnenkort hoopt Handgraaf het parkoers met de belangeloze hulp van wegenbouwer KWS winterklaar te hebben.
“Op de plekken waar het heel modderig is, willen we materiaal uit de wegenbouw leggen zodat het weer begaanbaar is voor iedereen. Op de plekken waar nu schelpen liggen is het namelijk prima te doen. Nu nog wat vrijwilliger mobiliseren en we kunnen aan de slag. Op de site www.mtb-spaarnwoude.nl en de facebook pagina van onze club is te lezen wat de staat van de route is”, zegt vrijwilliger Handgraaf.
Het nieuwe rondje kent veel hoogtemeters, prachtige ruige stukken tussen de bomen en genoeg variatie. De Kroezers hebben een van de mooiste MTB parkoersen van Nederland gemaakt.
 
Bron: Haarlems Dagblad, editie 25/11/’11